Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne

Donosimo vam kratki pregled projekta na kojem smo radili proteklih gotovo godinu dana, kako bismo na vrijeme pripremili svu potrebnu dokumentaciju za apliciranje na nadolazeći natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Brač! Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje Poduzetničkog centra Aktiva i Općine Milna, koja je prihvatila naš način rada i strateškog planiranja, a koji se ne završava samom izradom strateškog dokumenta, već aktivno nastavlja rad na realizaciji vizije i misije. Predstavljamo vam tek prvi plod ove suradnje – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne!

U sklopu zaštićene kulturno povijesne cjeline Milne projekt uređenja i adaptacije prostora intepretacijskog centra predviđen je na iznimno vrijednoj lokaciji, na rubu i u neposrednoj kontaktnoj zoni s povijesnom jezgrom, prostorom odakle početkom 16. st. započinje razvoj priobalnog naselja.

Referirajući se na vezu između polifunkcionalnog interpretacijskog centra kao unutrašnjeg prostora dijaloga, prezentacija, edukacija, animacija te njegov vanjski ograđeni prostor scenskih i glazbenih izvedbi te ambijentalnog zadržavanja, „Sargotove skaline“ i „Cimatorij“ kao „dvoranski prostor„ na otvorenom, predstavljaju svojevrsni komplementarni i u funkciji nadopunjujući prostor.

Stalni izložbeni postav ICMPM prezentirat će kontinuirani razvojni proces maritimne povijesti Milne  u periodu od pet stoljeća, odnosno od prvih doseljavanja stanovnika iz unutrašnjosti otoka u uvalu krajem 16. i početkom 17. st. kada se dogodio prvi kontakt s morem i prilagodba stanovnika životu uz njega do danas.

Postav će se tematski podijeliti na sljedeće teme: pomorstvo, brodarstvo, ribarstvo i brodogradnja.

Ovim projektom stvaraju se novi prostori puni potencijala za oplemenjivanje kulturnog i društvenog života Milne, a koji nude mogućnost bilježenja i reprezentacije povijesti razvoja maritimnih djelatnosti i kulture te života na ovom lokalitetu. Provedbom projekta, stvaraju se uvjeti za reprezentaciju maritimne baštine općine Milna, s posebnim naglaskom na brodogradnji i povijesnom značaju plovila koje je prije svega imalo ekonomsku težinu, omogućavalo transport maslinovog ulja i vina, ostvarivanje prihoda od mora ribarenjem, prijevozom ili izgradnjom brodova.

Za arhitekturu je zadužena tvrtka Tu i tamo d.o.o., na čelu s Tinom Busatto, istraživački elaborat izradila je povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, a Poduzetnički centar Aktiva izrađuje projektnu prijavu za apliciranje na nadolazeći natječaj LAGUR-a Brač, kako bi ove 3D verzije ideje što prije postale opipljive!

Related Posts