Odobren projekt od skoro 4 milijuna kuna – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne!

U petak, 8. listopada, Upravni odbor LAGUR-a Brač donio je pozitivnu odluku za projekt Općine Milna, koji smo zajednički pripremali proteklih godinu dana! Projekt je vrijedan ukupno 3.794.266,98 HRK!

Ovaj projekt nastavak je uspješne suradnje Poduzetničkog centra Aktiva i Općine Milna, koja je prihvatila naš način rada i strateškog planiranja, a koji se ne završava samom izradom strateškog dokumenta, već aktivno nastavlja rad na realizaciji vizije i misije. Predstavljamo vam tek jedan plod ove suradnje – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne!

U sklopu zaštićene kulturno povijesne cjeline Milne projekt uređenja i adaptacije prostora intepretacijskog centra predviđen je na iznimno vrijednoj lokaciji, na rubu i u neposrednoj kontaktnoj zoni s povijesnom jezgrom, prostorom odakle početkom 16. st. započinje razvoj priobalnog naselja.

Referirajući se na vezu između polifunkcionalnog interpretacijskog centra kao unutrašnjeg prostora dijaloga, prezentacija, edukacija, animacija te njegov vanjski ograđeni prostor scenskih i glazbenih izvedbi te ambijentalnog zadržavanja, „Sargotove skaline“ i „Cimatorij“ kao „dvoranski prostor„ na otvorenom, predstavljaju svojevrsni komplementarni i u funkciji nadopunjujući prostor.

Stalni izložbeni postav ICMPM prezentirat će kontinuirani razvojni proces maritimne povijesti Milne  u periodu od pet stoljeća, odnosno od prvih doseljavanja stanovnika iz unutrašnjosti otoka u uvalu krajem 16. i početkom 17. st. kada se dogodio prvi kontakt s morem i prilagodba stanovnika životu uz njega do danas.

Postav će se tematski fokusirati na ribarstvo, osvrćući se i na sljedeće teme: pomorstvo, brodarstvo, ribarstvo i brodogradnja.

Ovim projektom stvaraju se novi prostori puni potencijala za oplemenjivanje kulturnog i društvenog života Milne, a koji nude mogućnost bilježenja i reprezentacije povijesti razvoja maritimnih djelatnosti i kulture te života na ovom lokalitetu. Provedbom projekta, stvaraju se uvjeti za reprezentaciju maritimne baštine općine Milna.

Za arhitekturu je zadužena tvrtka Tu i tamo d.o.o., na čelu s Tinom Busatto, istraživački elaborat izradila je povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, a Poduzetnički centar Aktiva izradio je i uspješno predao projektnu prijavu na natječaj LAGUR-a Brač.

Related Posts